04/07/2023
מה חשוב לבדוק לפני רכישת רכב חשמלי?
כאשר נרצה לרכוש רכב חשמלי, עולות מספר שאלות חשובות ואת המרכזיות שבהן ריכזו עבורכם:
האם טווח הנסיעה של הרכב החשמלי עונה על צרכי הנסיעה היומיומית?
במקרה זה, נרצה לדעת האם הרכב החשמלי יאפשר לנו לעבור טווח נסיעה סביר בין טעינה לטעינה?. נתון זה מופיע במפרט הטכני של הרכב ("טווח נסיעה מרבי משולב לפי תקן WLTP").
לצורך כך, נבדוק מהי קיבולת הסוללה של הרכב? נתון זה נמדד לפי יחידת מדידה הנקראת קילו-וואט שעה (KWH) - קוט"ש. קיבולת הסוללה משפיעה באופן ישיר על טווח הנסיעה של הרכב החשמלי. ככל שקיבולת הסוללה תהיה גדולה יותר, כך הרכב יוכל לנסוע מרחק גדול יותר, ולהיפך.
מהו פרק הזמן הנדרש לצורך טעינת הרכב החשמלי?
על מנת שנוכל לענות לשאלה זו, נרצה לבדוק את קצב הטעינה של הרכב, אשר נמדד לפי יחידת מדידה הנקראת קילו וואט (KW).
קצב הטעינה חשוב גם כאשר בוחרים רכב, וגם כאשר בוחרים עמדת טעינה לרכב, משום שהרכב החשמלי יכול לקבל טעינה בקצב מסוים, ומנגד עמדת הטעינה יכולה לטעון רכב בקצב מסוים. ניתן לומר כי הגורם בעל קצב הטעינה הנמוך יותר יהיה זה שקובע את קצב הטעינה.
לצורך חישוב זמן הטעינה של רכב חשמלי ממצב של סוללה ריקה לחלוטין ועד למצב סוללה מלא של 100%, ניתן להשתמש בנוסחה הבאה: כמות פאזות X עוצמת הזרם X המתח (230V) = הספק.
דוגמא להמחשה:
במקרה של חד פאזי, 16A, 230V, נקבל הספק של: 3.7KW
במקרה של תלת פאזי, 16A, 230V, נקבל הספק של: 11KW
בהנחה ולרכב החשמלי יש קיבולת סוללה של: 60KWH (קוט"ש), זמן הטעינה של הרכב יהיה כדלקמן:
במקרה של חד פאזי, זמן טעינה של: 16.2 שעות
במקרה של תלת פאזי, זמן טעינה של: 5.5 שעות
האם קיימת תשתית טעינה ביתית מתאימה?
על מנת שנוכל לטעון את הרכב החשמלי, יש לוודא כי קיימת תשתית טעינה ביתית מתאימה. תשתית הטעינה כוללת:
-
בעלות על מקום החניה - אם גרים בבית פרטי עם חניה בבעלות, אין בעיה להתקין עמדת טעינה. לעומת זאת, אם גרים בבית משותף יש לוודא כי החניה בבעלותכם ורשומה על שמכם בטאבו. במקרה שכזה, דיירי הבית המשותף אינם יכולים למנוע את התקנת עמדת הטעינה, שכן מדובר בשימוש רגיל וסביר ואין כל פגיעה ברכוש המשותף.
-
עמדת טעינה - עמדת טעינה היא מכשיר המספק אנרגיה חשמלית לטעינה של כלי רכב חשמליים. העמדה תהיה לרוב עמדה קבועה המחוברת לרשת החשמל, בעלת שקע או כבל המאפשר חיבור לכלי רכב חשמלי. בזמן חיבור הרכב לעמדת הטעינה "נוצר קשר" בין העמדה לבין הרכב החשמלי, שלאחריו העמדה מעבירה את זרם החשמל אל הרכב החשמלי.
איזו עמדת טעינה ביתית כדאי להתקין? ככל שעמדת הטעינה הביתית חזקה יותר, כך מהירות הטעינה תהיה מהירה יותר. מתוך ראייה עתידית, רצוי להתקין עמדת טעינה חזקה גם אם הרכב המתוכנן (או הקיים) לא מסוגל לנצל את יכולות עמדת הטעינה.
כמה עולה עמדת טעינה ביתית? עלות עמדת טעינה ביתית נעה בין 2,000 ל-4,000 שקלים, ובתוספת של כ-1,500 שקלים עבור התקנת העמדה. העלות הכוללת עשויה להשתנות לפי סוג העמדה, ואופי העבודה הנדרש בגין התשתית הנדרשת והתקנת העמדה.
- בטרם התקנת עמדת הטעינה, יש לוודא כי קיימת תשתית חשמל מתאימה. כלומר, יש לבצע בדיקה על ידי חשמלאי מוסמך באם לוח החשמל מסוגל לעמוד בהספק הנדרש של עמדת הטעינה.
ביטוח עמדת הטעינה
עמדת הטעינה אינה כלולה בביטוח הרכב, ואינה משווקת כהרחבה במסגרת פוליסת ביטוח רכוש. לכן, יש לדאוג לביטוח בנפרד כדי למנוע הוצאות ונזקים עתידיים. הביטוח צריך לכלול כיסוי לעמדת הטעינה וגם כיסוי אחריות כלפי צד שלישי, כלומר כיסוי לנזקים הנגרמים לצד שלישי על ידי עמדת הטעינה.
בכל מקרה, חשוב לבדוק מול חברת הביטוח מהם הכיסויים הניתנים ולא להסתמך על כך.