04/07/2023
טעינת רכב חשמלי - כל מה שצריך לדעת
איך ניתן להטעין רכב חשמלי?
רכב חשמלי ניתן לטעינה באמצעות חיבור כבל מעמדת טעינה ייעודית לרכב החשמלי. תחום טעינת הרכב החשמלי ניתן לחלוקה של טעינה ביתית וטעינה ציבורית.
טעינה ביתית - בעלת הספק טעינה נמוך (7.4KW-22KW), אשר מאיצה את קצב הטעינה ל-6-12 שעות טעינה. ישנן שתי אפשרויות לטעינה ביתית לרכב החשמלי:
-
טעינה באמצעות עמדת טעינה רגילה מסוג AC - זוהי טעינה אידיאלית בשל היותה ממושכת, היא הנוחה והמומלצת ביותר ולרוב תתבצע בשעות הלילה בבית או במשך שעות העבודה, במשרד.
-
טעינה באמצעות שקע חשמל ביתי - הטעינה מתבצעת בעזרת כבל מיוחד בעל רכיב הגנה וניהול טעינה, אשר לעיתים מגיע יחד עם הרכב החשמלי בעת הרכישה או שניתן לרכוש אותו בנפרד.
טעינה באמצעות שקע חשמל ביתי אינה מומלצת לשימוש קבוע היות והיא מעמיסה על תפוקת החשמל הביתית, אינה מתאימה לעמוד בעומס קבוע של טעינת רכב חשמלי וזמן הטעינה עשוי להימשך זמן רב.
חשוב לדעת: על פי הנחיות רשות החשמל ניתן להטעין רכב חשמלי בשקע ביתי עם הספק גבוה למשך שעתיים לכל היותר, או באמצעות שקע חשמל תעשייתי. כדי להתקין שקעים כאלה, יש לפנות לחשמלאי מוסמך.
טעינה ציבורית - בעלת הספק טעינה גבוה (50KW ומעלה), המאפשרת למלא כ-80% מקיבולת הסוללה בתוך כחצי שעה. עמדות טעינה ציבוריות ניתן למצוא במרכזי קניות, בחלק מתחנות הדלק, בחניונים ציבוריים ולעיתים גם ברחבי העיר. ישנן שתי אפשרויות לטעינה ציבורית לרכב החשמלי:
-
טעינה באמצעות עמדת טעינה רגילה מסוג AC - זוהי טעינה אידיאלית בשל היותה ממושכת, היא הנוחה והמומלצת ביותר.
-
טעינה באמצעות עמדת טעינה מהירה מסוג DC - מומלצת רק במקרה הצורך, שכן אורך חיי הסוללה מושפע יותר מטעינה מהירה מאשר מטעינה רגילה, ולכן מומלץ כי סך הטעינות המהירות לא יעלה על %10 מכלל הטעינות.
עלות הטעינה באמצעות עמדת טעינה ביתית תהיה זולה יותר מעלות טעינה באמצעות עמדת טעינה ציבורית.
האם אפשר להטעין רכב חשמלי בכל עמדת טעינה?
רוב עמדות הטעינה הביתיות מסוגלות לספק טעינה לכל רכב חשמלי. בעמדות טעינה ציבוריות אשר אין בהן כבל מובנה (מרבית העמדות מסוג AC) יש להצטייד בכבל שמצדו האחד חיבור Type 2 ומצדו השני חיבור Type1/2.
האם ניתן להשאיר את הרכב ללא השגחה בזמן הטעינה?
בהחלט כן, אין צורך להיות ליד הרכב בזמן הטעינה. ברוב המקרים, טעינת הרכב החשמלי מתבצעת במהלך הלילה או במהלך יום העבודה, ולכן אין כל חשש להשאיר את הרכב בזמן הטעינה ללא כל השגחה. בנוסף, הרכב החשמלי ננעל במהלך הטעינה כך שלא ניתן לנתק אותו ללא ידיעה.
כמה זמן לוקח להטעין רכב חשמלי?
משך זמן הטעינה של רכב חשמלי תלוי במספר גורמים:
- מצב הטעינה בסוללה.
- קיבולת הסוללה.
- ההספק החשמלי של עמדת הטעינה.
- ההספק החשמלי המקסימלי שהרכב החשמלי יכול לקבל.
האם אפשר להטעין רכב חשמלי בכל מזג אוויר?
כן, הרכב החשמלי מותאם לשימוש ולטעינה בכל תנאי מזג האוויר. מערכת החשמל של הרכב החשמלי מבודדת, ושקע הטעינה מוגן בפחת נגד התחשמלות.
כמה עולה להטעין רכב חשמלי?
התשובה לכך תלויה במקום בו מטעינים את הרכב החשמלי: עלות טעינת הרכב בעמדת טעינה ביתית תלויה בתעריף הנקבע על ידי חברת חשמל, והיא עומדת כיום על 62.50 אגורות לקילוואט שעה (קוט"ש). לעומת זאת, עלות טעינת הרכב בעמדת טעינה ציבורית תהיה גבוהה יותר והיא תלויה בתעריף הנקבע על ידי חברת הטעינה.
היכן ניתן למצוא עמדות טעינה ציבוריות?
בישראל יש כיום למעלה מ-2,000 עמדות טעינה ציבוריות לרכבים חשמליים, כאשר רובן עמדות טעינה רגילה (AC), וכ-200 עמדות טעינה מהירה (DC).
לצורך מציאת עמדת טעינה ציבורית, ניתן להוריד אפליקציה ייעודית של אחת מחברות הטעינה, או אחת מהאפליקציות הבאות המסייעות באיתור עמדת הטעינה, מספקות מידע על זמינותה, עלות הטעינה ואף מאפשרות לנהג לנווט אל העמדה:
- CelloCharge - אפליקציה בשיתוף משרד האנרגיה לאיתור עמדות טעינה לרכב החשמלי.
- PlugShare - אפליקציה המבוססת על שיתוף המונים, פועלת בכל העולם ומכסה גם את ישראל. נהגי הרכב החשמלי מסמנים מיקומים בעצמם, ומשתפים במידע את שאר המשתמשים.
- Grevo - אפליקציה שיתופית הנותנת מענה לבעלי רכבים חשמליים בכל מה שקשור לטעינה החשמלית.
טעינת רכב חשמלי הולכת והופכת לפשוטה ונגישה יותר ויותר הן במרחב הציבורי והן במרחב הפרטי מה שעוד ישתפר ככל שיהיו יותר ויותר רכבים חשמליים על הכביש.