01/05/2023
מערכות בטיחות ברכב – המדריך המלא
מבררים פרטים על רכב חדש? אחת הנקודות המרכזיות בהן יש להתחשב ברכישת רכב היא רמת הבטיחות שלו. בעולם מתקדם בו מערכות הבטיחות הפכו לחלק אינטגרלי מהרכב, חשוב לדעת מהן מערכות הבטיחות הפופולריות, איזה מהן נחשבות למתקדמות ועל אלו מערכות אסור לוותר. המדריך שלפניכם יתרום להשכלתכם בנושא.
חשיבות מערכות הבטיחות ברכב
לבטיחות יש ערך ראשון במעלה בכל הקשור לנהיגה ונסיעה ברכב. לצד מערכות הבטיחות הקיימות בכל רכב כמו נורות אזהרה למילוי שמן ומים או לחץ אוויר לא תקין בצמיגים, קיים הצורך בשמירה על ערנות הנהג ושימת לב לתנאי הדרך. לפיכך פותחו טכנולוגיות מערכות בטיחות מתקדמות המתריעות מפני סכנות. חלקן אף מתערבות בצורה אקטיבית בעת הצורך. מטרתן של מערכות הבטיחות היא לצמצם ככל האפשר את תאונות הדרכים ולהשפיע בצורה המיטבית על הנהיגה.
מערכת ABS (Antilock Brake System)
בעת נהיגה בכביש חלק או רטוב, או בזמן בלימה על גבי משטח המורכב מרמות שונות של חיכוך, עלול להיווצר מצב מסוכן בו גלגלי הרכב אינם תפוסים על הכביש. בכדי למנוע מצב זה, מופעלת מערכת ABS כך שלחץ הבלימה יחולק באופן שווה בין כל הגלגלים. בעברית, המערכת נקראת גם 'מערכת בקרת יציבות'. המערכת קולטת לחיצה ארוכה על דוושת הבלמים ומפעילה לחץ קצר וקצבי על כל גלגלי הרכב בצורה שווה. כך מסלול הבלימה נותר בצורה ישרה על הכביש. פעולה זו עשויה להאריך מעט את זמן ומרחק הבלימה בהתאם לרמת החיכוך או הרטיבות של משטח הבלימה. מערכת ABS הינה אחת ממערכות הבטיחות החשובות ביותר והיא אף נדרשת בחוק.
מערכת ESP (Electronic Stabilization Program)
לעיתים, פעולות שאינן מסונכרנות עם תוואי הדרך עלולות להיות מסוכנות ולטלטל את כלי הרכב. נסיעה במדרון חלקלק, פנייה פתאומית או תמרון מהיר, מסוגלים לגרום לאיבוד יציבות הרכב על גבי הכביש ולסכן את הנהג והנוסעים. מערכת EPS מעבדת את נתוני הכביש ואת פעולות הנהג על ידי חיישנים מתקדמים, ומתקנת את ביצועי הנהיגה על ידי שליטה במערכת הבלמים, תיבת ההילוכים והספק המנוע, בהתאם לתנאים.
חגורות בטיחות והתרעה על חגירתן
חגורת בטיחות היא מערכת בטיחות ידועה וותיקה הקיימת בכל רכב. נעילת החגורה על גבי גוף הנוסעים, בשילוב המותחן שבראשה, מבטיחה הגנה מפני בלימת פתע על ידי הצמדת הנוסעים לכיסא ומניעת הטחת הגוף קדימה. בשגרת הנסיעות, חגירת החגורה היא פעולה שנשכחת לא פעם. לצורך זה, הותקנה מערכת התרעה הפועלת על ידי חיישני משקל במושב הכיסא, המתריעה על חגירת חגורה בעת ישיבה במושבי הרכב. במערכות מתקדמות יותר, קיימים חיישני התרעה גם במושבים האחוריים.
כריות אוויר
בשעת התנגשות כלי רכב בגוף זר, עוצמת ההתנגשות יוצרת מצב מסוכן בו הנוסעים עלולים להיפגע בגופם ולהיחבל כתוצאה מהפגיעה. מערכת כריות אוויר היא מערכת של כריות שמתנפחות על ידי גז. תוך פחות מחצי שנייה מרגע ההתנגשות, מתפוצצים כדורים פירוטכניים שמשחררים גז אל פנים הכרית ומנפחים אותה. יחד עם מערכת חגורות הבטיחות המונעת הטחה קדימה, מערכת כריות האוויר מספקת הגנה טובה במקרה של התנגשות.
חיישני רברס
מראות הצד לא תמיד מספקות אינפורמציה מלאה על עצמים שנמצאים מאחורי כלי הרכב. בנסיעה לאחור ובעת חניה, אי ידיעה זו עלולה להיות מסוכנת ויכולה להוביל לחיכוך או אפילו להתנגשות בעת נסיעה מהירה יותר. חיישני רברס פועלים בעזרת גלי רדיו ואומדן מרחק. המערכת מתריעה בעת התקרבות יתר על המידה לאובייקט דומם.
מערכות משולבות מצלמה
בנוסף לחיישני הרברס, קיימת מערכת מצלמות המותקנות מאחורי הרכב, המשדרת לנהג וידאו משטח הנסיעה המוסתר מאחור. המערכת משדרת רק בעת נסיעה לאחור ומאפשרת לנהג נסיעה בטוחה לאחור. מערכת זו, בשילוב עם חיישני הרברס המתריעים בעת התקרבות יתר על המידה, מצמצמת את הסיכויים להתנגשות או לחיכוך. יתרון מרכזי במערכת הווידאו, הוא אפשרות זיהוי עצמים נעים שמערכת חיישני הרברס לא מזהה.
לסיכום, לכו על בטוח וסעו בזהירות
ברכישת רכב חדש או הזמנת ליסינג, חשיבות מערכות הבטיחות צריכה לעמוד לנגד עיניכם תוך שימת לב לדקויות ולפרטים השונים. עם זאת, חשוב לציין כי מערכות הבטיחות לא מהוות תחליף לחשיבות ההקפדה על כללי התנועה, ציות להם ולנהיגה נכונה המותאמת לתנאי הדרך. גם אם מערכת חיישני הרברס מותקנת ופועלת, חובת הנהג היא להביט במראות ולנסוע בזהירות.